Dlaczego klasyczny majonez warto zastąpić wersją wegańską?

Choć do niedawna majonez wegański był czymś zaskakującym, a gotowe produkty niekoniecznie przypominały swoim smakiem oryginał, to w ostatnich latach wege odpowiedniki zdecydowanie dorównały klasycznym majonezom. Co więcej, oprócz tego, że smakują w zasadzie tak samo, to są zdecydowanie zdrowsze, a niektóre mają także mniej kalorii! Każdy świadomy konsument chce się zdrowo odżywiać, dlatego warto dać szansę wegańskim majonezom i przekonać się, że są naprawdę smaczne!

Dlaczego warto sięgać po wegański majonez?

MAJONEZ-WEGANSKIMajonez przez wiele lat nieodłącznie kojarzył się z jajami, a wersje bez dodatku tego składniku niekoniecznie smakowały dobrze. Na szczęście, wraz z rosnącą popularnością diety wegańskiej, wzrosła również jakość wege produktów. Aktualne majonezy bezjajeczne w niczym nie ustępują klasycznym i są coraz łatwiej dostępne. Oprócz pysznego smaku charakteryzują się także niższą zawartością tłuszczów oraz zawierają mniej kwasów tłuszczowych nasyconych. Dzięki temu są świetną alternatywą dla wszystkich osób, które zmagają się z podwyższonym cholesterolem lub chcą zadbać o jakość swojej diety.

Jaki majonez wegański warto wypróbować?

Jednymi z najpopularniejszych majonezów wegańskich są te od firmy Vitaquell. Dostępne są w dwóch wersjach – klasycznej i konopnej. Charakteryzują się świetnym smakiem i znacznie mniejszą zawartością kalorii niż majonezy jajeczne. Na 100 gramów mają jedynie około 470 kalorii! Są niezastąpione dla wszystkich osób, które są na diecie redukcyjnej, a przy tym nie chcą rezygnować ze swoich ulubionych dodatków do kanapek czy sałatek. Jeszcze mniej kalorii ma wegański majonez firmy Bio Bandits, a zawartość tłuszczu w porównaniu do klasycznych wersji jest mniejsza nawet o 40%. Więcej prawdziwych majonezów wegańskich znaleźć można w sklepie Fitorsweet.

Comments are closed.