Klasyczna kuchnia w nowoczesnym wydaniu

Kasza orkiszowa ponownie króluje na polskich stołach. Powszechnie nazywana była złotem przodków ze względu na swoje walory zdrowotne i odżywcze. Dzisiaj znowu docenia się kuchnię tradycyjną i odkrywa się tajemnice popularności tego ziarna.

Potrawa w nowej odsłonie

Kasza orkiszowa zyskała miano lepszego rodzaju pszenicy, ponieważ jest cenniejszym źródłem witamin i mikroelementów. Współcześnie jest ona chętnie wykorzystywana jako dodatek do obiadów, zup, gulaszy, a nawet jogurtów i słodkich deserów – dostępne jest w sklepie https://fitorsweet.pl/produkty-zbozowe/kasze/kasza-orkiszowa. Można spotkać ją w formie:

  • grubej, pęczak 
  • o średniej wielkości 
  • drobnej 
kasza orkiszowa

Wybór odpowiedniego rozmiaru zależy od jej przeznaczenia i upodobań kulinarnych konsumenta. 

Zdrowo nie znaczy drogo

Trudno jest wymienić wszystkie zalety kaszy orkiszowej. Do najbardziej znanych należy wspomaganie trawienia oraz perystaltyki jelit. Spowodowane jest to obfitą obecnością błonnika. Kolejną zaletą jest pozytywny wpływ na poziom cukru i cholesterolu, przez co idealnie nadaje się dla diabetyków i osób zmagających się z nadciśnieniem. Oddziałuje ona również na wspaniałą kondycję skóry i włosów. Wszystkie te walory są dostępne w przystępnej cenie.

Wariant eko na wyciągnięcie ręki 

W sklepie dostępna jest kasza orkiszowa opatrzona znakiem rolnictwa ekologicznego. Oznacza to, że ziarno pochodzi z pewnego źródła, a do jego uprawy nie używano substancji szkodliwych i niszczących środowisko naturalne. Certyfikat jest gwarancją dokonania zakupu wysokojakościowego produktu. 

Comments are closed.