Mikser do ciasta – jak wybrać odpowiedni?

Osoby, które lubią gotować, powinny zadbać o to, żeby ich kuchnia była odpowiednio wyposażona. Dotyczy to również sprzętów do gotowania, ułatwiających przygotowywanie rozmaitych posiłków. Jeżeli ktoś lubi piec, to z całą pewnością powinien zainwestować w dobrej jakości mikser do ciasta, który pozwoli mu na szybkie przygotowywanie rozmaitych słodkości.

Miksery ręczne i stacjonarne – na jaki model warto się zdecydować?

mikser do ciasta

Kupując mikser do ciastamożna wybierać spośród dwóch podstawowych rodzajów tych urządzeń. Mikser ręczny pozwala na zaoszczędzenie dużej ilości miejsca, ponieważ jest to sprzęt stosunkowo niewielkich rozmiarów. Należy jednak mieć na uwadze, że ręczny mikser do ciasta nie zapewni wysokiego komfortu użytkowania w sytuacji, w której konieczne będzie miksowanie masy o dużej objętości. Osoby, które przygotowują jedzenie w dużych ilościach i mają stosunkowo dużą kuchnię, mogą zainwestować w mikser stacjonarny.

Taki mikser do ciasta zapewnia dużą wygodę oraz zwykle posiada dodatkowe funkcje. Zastanawiając się nad wyborem ręcznego lub stacjonarnego miksera nie sposób nie wspomnieć o jeszcze jednej ważnej rzeczy – w przypadku mikserów ręcznych, konieczne jest samodzielne miksowanie składników. Natomiast w przypadku urządzeń stacjonarnych, odpowiednie składniki należy wrzucić do misy, a następnie włączyć urządzenie, które podczas przygotowywania ciasta nie wymaga obecności człowieka.

Parametry miksera – na co należy zwrócić uwagę?

Na komfort użytkowania miksera wpływa kilka parametrów. Do najważniejszych kwestii, na które należy zwrócić uwagę, kupując mikser do ciasta należą:

  • moc – im większa tym lepiej, zwłaszcza, jeżeli urządzenie będzie musiało radzić sobie z ciężkim, gęstym ciastem, takim jak np. masa na ciasto drożdżowe,
  • regulacja obrotów – warto dać sobie możliwość wyboru, ponieważ różne masy wymagają różnej prędkości miksowania. Przykładowo, pianę z białek można ubić za pomocą wysokich obrotów, ale już delikatny krem lepiej miksować na niższych obrotach, żeby uniknąć zważenia się go,
  • waga – ten parametr dotyczy przede wszystkim mikserów ręcznych. Im niższa waga urządzenia, tym łatwiej będzie się z niego korzystać,
  • dodatkowa funkcjonalność – w przypadku mikserów stacjonarnych dobrze jest zwrócić uwagę na to, czy urządzenie posiada dodatkowe funkcje, takie jak np. możliwość ustawienia czasu miksowania lub wyrabiania ciasta

To, na jaki mikser do ciasta warto się zdecydować, w dużej mierze zależy od indywidualnych potrzeb. Nie sposób jednak zaprzeczyć, że niezależnie od preferencji, warto zainwestować w urządzenie dobrej jakości, które będzie dobrze pełnić swoją funkcję. 

Comments are closed.