Właściwości melasy trzcinowej

Nie powinniśmy zbyt często używać tradycyjnego cukru wręcz powinno się ograniczyć jego spożywanie do minimum. Jednak niektórzy nie potrafią bez tego żyć, dlatego z pomocą przychodzą zdrowsze alternatywy pokroju dzisiaj omawianej melasy trzcinowej. Przyjmuje postać słodkiego i gęstego syropu. Przez wiele osób nazywany jest czarnym złotem zew względu na swoje wartości odżywcze. Przez pewien czas zapomniano o jej istnieniu, lecz aktualnie zauważalne są jej wzrosty popularności. Bez problemu możemy ją nabyć w sklepie ze zdrową żywnością. Co ciekawe melasa powstaje w postaci odpadka podczas produkcji tradycyjnego cukru. 

Zastosowanie melasy cukrowej

melasa trzcinowa

Melasa o dziwo nie znalazła swojego zastosowanie jedynie w gastronomii. Skoro już przy gastronomii jesteśmy to najczęściej się ją wykorzystuje podczas pieczenia oraz gotowania. Jak najbardziej można przy jej pomocy zastąpić popularną nutelle bądź dodać do wypieków. Warto pić na czczo prosto po przebudzeniu herbatę z sokiem cytryny wraz z łyżka melasy, wtedy nasz organizm zostanie oczyszczony oraz otrzyma niehemowe żelazo. Kiedy słodziki kawę czy herbatę wcale nie musimy do tego użyć normalnego cukru wystarczy zastąpić go melasą trzcinową.

Dawkowanie

Chociaż melasa jest zdrowsza od cukru to jednak zawiera duże ilości węglowodanów protych więc nie możemy cały czas jej spożywać. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie, aby melasa miała pozytywny wpływ na nasze ciało. Ze względu na swoją intensywną słodycz wystarczy w małych ilościach dodać ją do napoju czy wypieku. Jeżeli przedawkujemy melasa w najgorszym wypadku może wystąpić u nas biegunka.

Comments are closed.