Jak szybko ugotować coś smacznego?

Proste, szybkie dania nie wymagają szczególnych zdolności kulinarnych. Jak się okazuje znane dania można ugotować na kilka sposobów, dzięki czemu są oryginalne, wyjątkowe i smakują wszystkim domownikom. Co zrobić, gdy najdzie nas głód na coś dobrego i sycącego? Podpowiedź poniżej. 

Fasolka po bretońsku 

Biała fasola, kawałek smacznej kiełbaski, wędzony boczek, pomidory z puszki, papryka, przysmażona cebulka i mnóstwo przypraw. To wszystko wrzucić do garnka, dodać bulionu i dusić ponad godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie powstanie znakomita fasolka po bretońsku (zobacz przepis z mniammniam), która może być podawana z chlebkiem lub ziemniakami na obiad i kolacje. Takie danie świetnie smakuje zimą oraz latem, gdy jest zrobione ze świeżych składników, które znajdziemy na lokalnych ryneczkach. 

Wersja dla wegetarian 

Jedno danie a można zrobić je na kilka sposobów. Tak samo jest z fasolką po bretońsku, która może być całkowicie bezmięsna. Wystarczy zamiast mięsa dodać inne warzywa, by powstało zdrowe danie dla wegetarian. To samo dotyczy przypraw. Jedni ograniczają się tylko i wyłącznie do soli i pieprzu a jeszcze inni wzbogacają fasolkę kompozycją świeżych ziół oraz orientalnych przypraw. 

Takie danie zawsze dobrze smakuje a porcji wychodzi całkiem sporo, dzięki czemu można ją zamrozić, by stanowiła zabezpieczeni na dni, gdy nie chce się gotować obiadu. Fasolkę można zabrać ze sobą wszędzie oraz podać nie tylko na obiad lub na kolacje rodzinie, ale też to danie pasuje na różne imprezy okolicznościowe i często spotykane jest nie tylko w domach, ale i w knajpach.

Comments are closed.