Kabanosy w zupie? Jak najbardziej!
Niektórzy nie przepadają za zupami i nie ma w tym niczego dziwnego, jeśli serwuje się im przyprawioną wodę z jakimiś pływającymi kawałkami. Umiejętnie przygotowana zupa jest niezwykle smaczna, aromatyczna i sycąca. Nie ma mowy, żeby komuś nie smakowała. Można ją przygotować, wykorzystując do tego kabanosy drobiowe, cebulę, śmietanę, czosnek, jajka i nawet piwo. Co powstanie z takiego połączenia? Czas się o tym przekonać i zrobić zupę grzybową kremową.
Pomysł na danie dnia – smakowita zupa z posmakiem grzybowym
Kabanos Tarczyński i piwo to dla wielu osób idealne połączenie. Okazuje się, że można użyć tych składników do przygotowania kremowej zupy w wersji grzybowej, którą uraczą się wszyscy domownicy. Najlepiej byłoby oczywiście włożyć do zupy świeże grzyby prosto z lasu, ale nie zawsze jest to możliwe. Tym bardziej zimą. No chyba, że ktoś nie próżnował w sezonie i nazbierał sobie, a następnie ususzył pysznych grzybów. Nawet jeśli nie, to nadal można przygotować grzybową zupę i to niezależnie od pory roku. Z pomocą przychodzą gotowe pakowania zupy grzybowej. Dokładanie ich do potrawy sprawia, że zyskuje ona charakteru i wyrazistości. Do złudzenia smakuje i pachnie jak zupa, do której zostały wrzucone świeże dary lasu. W przypadku gęstych zup i mięsa dodatek piwa sprawdza się idealnie.
• Kremowa zupa grzybowa bez grzybów?
Do przygotowania potrawy potrzebne będą: dwa kabanosy, pół litra wywaru mięsno-warzywnego, połowa szklanki ciemnego piwa, dwie cebule szalotki, 300 ml śmietany, dwa ząbki czosnku, dwa jajka, półtorej łyżki oleju, opakowanie zupy grzybowej.
Wykonanie: pokrojoną w kostkę cebulę należy podsmażyć na oleju, po czym dodać do tego czosnek. Następnym krokiem jest rozprowadzenie śmietany z wcześniej ugotowanym wywarem i opakowaniem zupy grzybowej. Po doprowadzeniu do wrzenia zupy, należy ją gotować przez parę minut na wolnym ogniu. W międzyczasie należy wymieszać w osobnym naczyniu piwo z żółtkami, po czym dodać do gotującej się zupy i odstawić garnek na bok. Po dokładnym wymieszaniu wszystkiego, należy zaczekać, aż zupa stanie się gęsta i nabierze aksamitnej konsystencji. W tym czasie można pokroić kabanosy w plastry i podsmażyć je, a następnie dodać szalotkę – będą one podawane wraz z zupą.