Makarony bezglutenowe – rodzaje i zastosowanie

makaron bezglutenowy

Jak postępować w przypadku konieczności zredukowania lub całkowitego wyeliminowania glutenu ze swojego dotychczasowego jadłospisu? Należy wykluczyć ze swojej diety chleb, produkty piekarnicze i makarony zawierające żyto, pszenicę, owies i inne zboża z zawartością tego białka roślinnego.

Makaron kukurydziany

Makaron bezglutenowy kukurydziany ma najjaśniejszy kolor i jest najbardziej rozpowszechniony wśród makaronów bezglutenowych. Można je znaleźć na półkach zwykłych sklepów. Według badań, mąka kukurydziana może całkowicie zastąpić mąkę pszenną. Jest bogata w błonnik, witaminę B6, tiaminę, mangan, magnez i selen, a także jest źródłem karotenoidów. Znajdziesz go m.in. w sklepie Fitorsweet.pl.

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana dobrze łączy się z innymi rodzajami mąki bezglutenowej, np. mąką ryżową. Bezglutenowy makaron z mąki kukurydzianej i ryżowej bardzo dobrze zachowuje swój kształt, jeśli przestrzega się czasu gotowania.

Makaron ryżowy

Makaron ryżowy lub kluski to popularny produkt spożywczy w kuchni azjatyckiej. Prawdopodobnie próbowałeś ich w restauracjach serwujących dania z woka. Mąka ryżowa nie ma wyraźnego smaku, a makaron z niej zrobiony może mieć posmak orzechowy lub fasolowy. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z makaronu ryżowego, wybieraj odmiany wykonane z brązowego ryżu. 

Makaron z amarantusa

Makaron z amarantusa to niskokaloryczna, zdrowa żywność. W porównaniu z tradycyjną mąką pszenną, mąka z amarantusa zawiera półtora raza więcej białka (do 17%), trzy razy więcej błonnika (do 7%) i cztery razy więcej minerałów (wapń, żelazo, fosfor, potas, itp.). Jest bogaty w witaminy z grupy D, B1, B2.

Wszystkie te opcje są świetne dla zdrowej diety nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Powszechnie wiadomo, że makaron znajduje się na liście ulubionych dań dzieci na całym świecie. Wspaniała rada dla rodziców: Zmieniaj różne rodzaje makaronu, a Twoje dziecko będzie czerpać jak najwięcej z posiłku.

Comments are closed.