Makaron z soczewicy – czy warto wykorzystywać go w swojej kuchni?

Roślinne makarony są doskonale znane osobom unikającym glutenu lub stosującym dietę wegańską. Stanowią doskonały zamiennik klasycznych makaronów, w których składzie znajdują się pszenica oraz jajka. Makaron z soczewicy jest jednym z najbardziej znanych, produktów tego typu. Jakie zalety posiada włączenie go do swojego menu?

Strączki – skarbnica białka, witamin i minerałów

Zgodnie ze stanowiskiem dietetyków i specjalistów od żywienia, należy ograniczać spożycie mięsa. Jednocześnie, nie jest tajemnicą, że to mięso – w dużej mierze – dostarcza do organizmu łatwoprzyswajalnego białka, które z kolei jest podstawowym budulcem organizmu. Rozwiązaniem tego problemu będą zaś strączki, które są bogate w białko, błonnik pokarmowy, witaminy i minerały. Należy spożywać je co najmniej dwa razy w tygodniu, co korzystnie wpływa na zdrowie i kondycję organizmu. Soczewica jest jedną z popularniejszych roślin strączkowych, a jest też ceniona za swój delikatny smak i wielość zastosowań. Makaron z soczewicy będzie tu najlepszym przykładem – smakuje wyśmienicie, a przy tym sprawdzi się w różnych potrawach. Można go kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością, między innymi w Fitorsweet.

makaron z soczewicy

Soczewica w kuchni – jak ją wykorzystać?

Może się wydawać, że makaron z soczewicy będzie pasował tylko do dań kuchni nowoczesnej. Nic bardziej mylnego. Makaron ten, po ugotowaniu, niemal do złudzenia przypomina ten tradycyjny, z pszenicy. I dlatego można go dodać nawet do rosołu. Jaka jest jego przewaga nad zwykłym makaronem? Stanowi on wartościowe urozmaicenie diety, jest sycący oraz mogą go spożywać weganie i osoby cierpiące na celiakię. Odnajdzie się świetnie w towarzystwie zup i różnego rodzaju sosów. Na pewno warto posiadać go w swojej kuchni.

Comments are closed.