Jakich dodatków użyć do pizzy?

Pizza to najpopularniejsze włoskie danie, które swoich wielbicieli ma na całym świecie. Nic dziwnego, gdyż jest ona banalna do przygotowania, a jej smak potrafi pobudzić kubki smakowe do maksimum. Aby przygotować smaczną pizzę, należy użyć do tego odpowiednich składników. Co można dodać do pizzy, aby zaspokoić potrzeby jej największych fanów?

Dobre ciasto – dobra pizza

Dobry spód do pizzy to połowa sukcesu. Ciasto dla wielu fanów stanowi najważniejszą część pizzy. Z tego powodu, warto skupić się na jego przyrządzeniu. Podstawowym składnikiem jest odpowiednia mąka. W sklepach można dostać specjalną mąkę do pizzy, dzięki której ciasto będzie miało najlepszą konsystencję. Dalej, należy uformować placek. Typowa włoska pizza jest przygotowywana na cienkim cieście. W ten sposób można podkreślić smak dodatków, bez opychania się ciastem, które często zalega na żołądku powodując nieprzyjemne doznania.

Dodatki, czyli kwintesencja smaku

Jeżeli ciasto do pizzy zostało przygotowane, należy dobrać odpowiednie dodatki. Pierwszym elementem powinien być sos do pizzy. Standardowo, spód pizzy jest smarowany sosem pomidorowym z dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw. Dalej, ważnym elementem jest ser. Najlepiej sprawdzi się mozzarella, gdyż idealnie rozpływa się pod wpływem wysokiej temperatury. Włosi stosują typowo włoskie szynki, jednak w razie ich braku, idealnie sprawdzi się kiełbasa krakowska sucha od producenta Tarczyński. Warzywa to kolejny ważny element pizzy. Tutaj istnieje prawdziwa dowolność. Pomidory, papryka, kukurydza czy pepperoni to tylko niektóre z przykładów, których można użyć do przyrządzenia wyśmienitej pizzy. Wiele osób lubi dodatek pieczarek, więc warto je dodać. Przy wyborze składników należy kierować się zdrowym rozsądkiem, gdyż zbyt duża ilość może doprowadzić do prawdziwego miszmaszu. W ten sposób można sprawić, że smak pizzy będzie mdły.

Jak widać, do przyrządzenia pizzy nie trzeba wielu składników i można z powodzeniem użyć tego, co zalega w lodówce. Skorzystanie z typowych włoskich przepisów sprawi, że jej smak będzie niepowtarzalny.

Comments are closed.