Zamrażarka skrzyniowa

Zamrażarka jest to urządzenie, które służy do zamrażania żywności i pozwala przechowywać ją przez długi czas w niskich temperaturach.

Na rynku znaleźć można wiele różnego rodzaju zamrażarek, są to między innymi zamrażarki skrzyniowe. To urządzenia, których drzwiczki otwierają się do góry. Wyglądem przypominają ogromne, duże i ciężkie skrzynie, stąd wzięła się ich nazwa. 

Mają bardzo dużą pojemność – ich wnętrze może pomieścić nawet 250 litrów. Są idealne dla rodzin, w których dużo się gotuje, a pozostałości pozostają niezjedzone. Umieszczenie ich w zamrażarce pozwala na przechowanie potrawy i ponownym podaniu po kilkunastu dniach po wcześniejszym rozmrożeniu. dzięki temu żywność nie marnuje się.

Najlepszym miejscem do postawienia zamrażarki jest rzecz jasna kuchnia. Pozwala to mieć wszystkie potrzebne produkty pod ręką, ale nie ma się co oszukiwać, taka zamrażarka zajmuje sporo miejsca i nie wygląda zbyt estetycznie. Większość osób umieszcza ją w spiżarni lub innym pomieszczeniu gospodarczym.

Przy zakupie zamrażarki skrzyniowej należy zwrócić uwagę na:

  • Wymiary, należy dopasować wielkość sprzętu do miejsca w pomieszczenia, a nie odwrotnie
  • Pojemność, jak dużo potraw jest mrożonych na co dzień i jak duża jest rodzina
  • Klasę energetyczną, zdecydowanie A+++, najkorzystniejsza dla środowiska i portfela
  • Klasę mrożenia, jaka temperatura panuje w środku. Określana za pomocą gwiazdek: Im więcej gwiazdek, tym mocniejsze mrożenie
  • Czas działania bez prądu, najlepszy będzie sprzęt wytrzymujący bez prądu minimum 24 godziny
  • Producenta, znane logo firmy na pewno pozwoli dłużej cieszyć się ze sprzętu

Zamrażarki skrzyniowe oraz innego rodzaju sprzęt gastronomiczny dostępny jest między innymi na stronie GastroPuls.pl.

Comments are closed.