Współczesne okapy kuchenne

Nie ulega wątpliwości, że żaden lokal gastronomiczny nie mógłby prawidłowo funkcjonować bez wysokiej jakości okapu w kuchni. Jest to niezbędny element wyposażenia, który odpowiada nie tylko za zapewnienie komfortu pracownikom, ale również za ich bezpieczeństwo. Co warto wiedzieć na temat okapów? Jaki rodzaj tego urządzenia najlepiej sprawdzi się w kuchni gastronomicznej?

Szeroka oferta producentów

okap-centralny-skrzyniowy

Współcześnie producenci zaoferować mogą dużą liczbę okapów gastronomicznych, których głównym zadaniem jest regularne odprowadzanie z kuchni nadmiaru wody, cząsteczek tłuszczu oraz ciepła, które gromadzi się tam w wyniku przygotowywania potraw. Oznacza to, że funkcjonowanie jakiejkolwiek kuchni w lokalu gastronomicznym bez okapu jest w zasadzie niemożliwe.

Aktualnie w Polsce najpopularniejszy jest okap ze stali nierdzewnej. Niemniej jednak pod tą nazwą kryć się może co najmniej odmiennych rodzajów okapu. Ze względu na swoją różnorodność będące w sprzedaży urządzenia można podzielić na kilka podstawowych sposobów. Najlepiej jednak dokonać podziału ze względu na pełnione przez okap funkcje.

Okapy wyciągowe oraz okapy nawiewno-wyciągowe

Tym, co odróżnia okapy wyciągowe od modeli nawiewno-wyciągowych jest ilość pełnionych funkcji. O ile w pierwszym wypadku okap gastronomiczny wyciągowy jest w stanie efektywnie odprowadzać wodę, tłuszcz oraz ciepło z kuchni to modele nawiewno-wyciągowe oferują dodatkowe możliwości. W tym przypadku istnieje również możliwość bezpośredniego doprowadzenia napływu świeżego powietrza.

W praktyce oznacza to, że okap kuchenny z możliwością nawiewu w większości wypadków będzie działał w sposób bardziej efektywny. Ponadto w przypadku tego rozwiązania wyróżnić można również inne jego rodzaje. W sprzedaży znajdują się okapy kompensacyjne, indukcyjne oraz okapy kompensacyjno-indukcyjne, które łączą funkcję dwóch wcześniej wymienionych rodzajów okapu.

Comments are closed.