Savoir vivre przy posiłku, czyli jak prawidłowo korzystać ze sztućców?

Kultura i odpowiednie zachowanie wymagane jest w niemal każdej sytuacji. W tym także podczas spożywania posiłku. Dobrze jest zatem wiedzieć, w jaki sposób używać sztućców. Zwłaszcza, kiedy wybieramy się do restauracji.

Rodzaje sztućców


Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że wśród sztućców wyróżnić można wiele ich rodzajów. To nie tylko typowy nóż, łóżka i widelec. Ważne jest zatem, aby wiedzieć, jakie rodzaje sztućców mogą na nas czekać na restauracyjnym stole i jak prawidłowo z nich korzystać.

Do spożywania ryb korzystać należy ze z wypukłego i nieco tępego nożna oraz widelca posiadającego krótsze ząbki od widelca tradycyjnego. W przypadku spożywania makaronów użyć należy widelca posiadającego trzy ząbki, co ułatwi nałożenie makaronu. Do spożycia ciast służą specjalne widelczyki deserowe. Są one niewielkie. Widelczyki do deseru i ciasta nie są większe niż łyżeczka do herbaty. Przed przystąpieniem do jedzenia zawsze należy sprawdzić czy korzysta się z prawidłowego zestawu sztućców.

Często popełniane błędy


Mimo, iż mogłoby się wydawać, że widza ta jest powszechna, to wiele osób wciąż popełnia błędy. Spożywając posiłek pamiętać należy, o odpowiednim ułożeniu sztućców na stole. Podczas jedzenie nie można nimi także wymachiwać. W przerwie podczas posiłku, kiedy prowadzona jest rozmowa, nie powinno się dyskutować ze sztućcami w dłoniach. Oczywiście już chyba nie trzeba wspominać o tym, aby zawsze uważać na to, aby do konkretnego posiłku zawsze używać odpowiedniego zestawu sztućców.

Comments are closed.