Przechowywanie masła w maselniczce

W ostatnich latach bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się maselniczki ceramiczne, które służą do przechowywania masła. Kanapki z masłem są bardzo smaczne, ale kluczowe jest świeże masło.

Czym są maselniczki?

Większość osób trzyma masło i margarynę w lodówcę, ponieważ według nich jest to jedyny słuszny sposób. Prawda jest jednak taka, że w maselniczce produkt nie powinien się zepsuć, dlatego można spokojnie przechowywać masło w temperaturze pokojowej. Maselniczka z ceramiki jest niezwykle wytrzymała i do tego odporna na wilgoć. Z tego powodu jest chętnie wykorzystywana w kuchni. Wybór jest bardzo duży, dlatego każdy bez większych problemów powinien znaleźć maselniczkę idealnie dostosowaną do swojej kuchni.

Zakup maselniczki

Należy jednak pamiętać, żeby kupować maselniczki jedynie w sprawdzonych i renomowanych sklepach, które od wielu lat działają na rynku i cieszą się dobrą opinią. Nie wszystkim jest to wiadome, ale maselniczki charakteryzują się również dużą odpornością na działanie kwasów oraz bakterii. Do tego nie pochłania brzydkich zapachów i jest bardzo łatwa w czyszczeniu. Do mycia maselniczki całkowicie wystarczający będzie płyn do mycia naczyń oraz ciepła woda. W sprzedaży dostępne są również inne maselniczki, które są wykonane z takich materiałów jak drewno lub plastik, ale cieszą się zdecydowanie mniejszym zainteresowaniem. Czasami w zestawie z maselniczką znajduje się pokrywka drewniana lub bambusowa, którą można użyć jako deskę do krojenia. Warto wyróżnić też maselniczki szklane, na które niestety trzeba bardzo uważać, ponieważ szkło jest mniej trwałe niż ceramika. Można jednak taki wyrób odpowiednio zabezpieczyć.

Comments are closed.