Masz je w swojej kuchni?

Rozwój technologiczny, który dzieje się na naszych oczach umożliwia nam prostsze i bardziej komfortowe życie. Zmienia się właściwie każda sfera życia, począwszy od komunikacji kończąc na wyposażeniu domu. Nowoczesna technologia zawitała też do naszych kuchni. Każdy posiada robota kuchennego lub mikser. Takie urządzenia łączą w sobie właściwości i funkcje kilku innych urządzeń i przyborów kuchennych. Są jednak takie, które trudno zastąpić. Są one zakorzenione w polskiej tradycji już od dawna a mimo tego korzysta się z nich do dziś.

Rózga kuchenna

Nazwa wydaje się dość tajemnicza, jednak owa rózga to nic innego jak po prostu podłużna ubijaczka. Najczęściej wykonywana jest ona z metalu lub plastiku. Dostępna jest w niemal każdym sklepie w różnych kolorach i rozmiarach. Świetnie sprawdza się podczas przygotowywania sosów, ale można za jej pomocą także ubić pianę.

Kto z niej korzysta?

Rózga wykorzystywana jest przez amatorów kuchni jak i profesjonalistów. Niezbędna jest w domowych kuchniach jak i w tych znajdujących się w restauracjach. Jest to produkt powszechny i stosunkowo tani.

Trzepaczka kuchenna

Taki produkt jak trzepaczka inaczej zwana też ubijaczką cukierniczą jest znana chyba w każdym domu. W erze, kiedy miksery i roboty kuchenne nie istniały to właśnie ten produkt pozwalał na szybsze pieczenie i gotowanie. Za pomocą trzepaczki możemy ubić śmietanę lub białka. Ubijaczka cukiernicza zwykle wykonana jest z metalu i posiada drewnianą rączkę. Używając takiego produktu nie musimy się martwić o dostęp do prądu jak w przypadku miksera. Jest to świetna alternatywa na wyjazdy wakacyjne i nie tylko. Dzięki takiej ubijaczce wykonasz idealnie puszyste ciasto czy naleśniki.

Trzepaczki także zostały dotknięte przez postęp technologiczny, bo na rynku można znaleźć już ich elektryczne odpowiedniki. Zwykle są one jednak mniejsze niż pierwowzór i służą na przykład do spieniania mleka.

Comments are closed.