Krajalnica – jak wybrać idealny sprzęt?

Dobrze wyposażona kuchnia to oszczędność czasu. Wybierając urządzenia do mieszkania, jak i lokalu gastronomicznego trzeba pamiętać, że powinny one być funkcjonalne, ale również i estetyczne. Jak wybrać krajalnicę, która spełni te warunki?

Zalety krajalnicy

Szatkownice są znane już od dawna. W latach 90-tych były wyjątkowo chętnie wykorzystywane w naszych mieszkaniach. Mimo upływu czasu nadal są chętnie wykorzystywane zarówno w domach, jak i lokalach gastronomicznych. Dlaczego?

Krajalnica to urządzenie, które pozwala szybko i estetycznie pokroić pieczywo, ser czy wędliny. W gastronomii często wykorzystywane są do krojenia mięs, warzyw czy owoców.

Dzięki krajalnicy praca postępuje szybko, a plastry są dokładnie takie, jak mają być.

Krajalnica

Funkcjonalna krajalnica

Urządzenia do krojenia mogą być plastikowe lub metalowe. Plastikowe prezentują się bardzo elegancko, ale należy pamiętać, że w warunkach lokalu gastronomicznego, gdzie krojonych jest dużo produktów, najważniejsza jest wytrzymałość. Metalowe urządzenia sprawdzają się znacznie lepiej.

Kolejnym elementem, na który należy zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia, jest nóż. Można wyróżnić szatkownice z ostrzami ząbkowanymi lub gładkimi. Warto wybierać ostrza, które wykonane są ze stali nierdzewnej. Jest to materiał, który jest niezwykle wytrzymały, dzięki temu szatkownica będzie nam służyła przez długie lata.

Krajalnica: https://www.gastropuls.pl/krajalnice-gastronomiczne, która jest dobrze wyposażona powinna mieć popychacz, który zapewni bezpieczeństwo nawet, gdy kroimy małe produkty. Nie można również zapomnieć o czyszczeniu urządzenia. Zdejmowane ostrze pozwala umyć narzędzie szybko i bezpiecznie. Trzeba pamiętać, że urządzenie powinno być czyszczone po każdym użyciu, by w jego zakamarkach nie zagnieździła się pleśń.

Komfort pracy poprawią również nóżki antypoślizgowe, które utrzymają maszynę stabilnie w miejscu.

Comments are closed.