Kostkarka do lodu – lepsza chłodzona wodą czy powietrzem?

Za pomocą kostkarki do lodu można przygotować dużą ilość lodu do drinków czy deserów. Sklepy z wyposażeniem gastronomicznym mogą zaoferować dwa warianty tego urządzenia – chłodzonego wodą lub powietrzem. Co wybrać?

Modele chłodzone wodą
Wytwarza kostki lodu poprzez chłodzenie wodą specjalnej formy o obniżonej temperaturze, na której narasta lód. Następnie jest on umieszczany w zbiorniku.

Urządzenie to najczęściej wybierane jest wtedy, gdy ma zostać zabudowane. Wymaga podłączenia do instalacji wodno-kanalizacyjnej.

Głównym minusem modeli tego typu jest ich znaczne zużycie wody. Do wyprodukowania jednego kilograma lodu trzeba zużyć nawet około 20 litrów wody. To nawet kilka razy więcej wody niż w przypadku urządzeń chłodzonych powietrzem.

Modele chłodzone powietrzem
Z kolei kostkarka chłodzona powietrzem do model, w którym woda w formach schładzana jest z użyciem zimnego powietrza.

Jej najważniejszą zaletą jest używanie mniejszej ilości wody – średnio około 3 litrów do wyprodukowania 1 kg lodu. Najczęściej stosowane są one jako urządzenia wolnostojące.

Kompaktowe kostkarki nie wymagają podłączania do instalacji wodno-kanalizacyjnej. Są wyposażone w pojemnik, do którego należy systematycznie dolewać wodę.

Jakie urządzenie do produkcji lodu wybrać?
Zarówno kostkarka do lodu chłodzona wodą, jak i powietrzem jest w stanie produkować wysokiej jakości lód.

Przy zakupie warto zatem zwrócić uwagę na:
– wydajność urządzenia
– sposób jego montażu
– zużycie wody i energii elektrycznej

Dobór odpowiedniego modelu jest więc przede wszystkim kwestią indywidualnych potrzeb.

Comments are closed.