Jakich butów do pracy unikać?
Kucharze często popełniają ciągłe błędy, kupując buty gastronomiczne do swojej pracy. Błędy te są znacznie bardziej prawdopodobne, jeśli zakup pary butów szefa kuchni traktuje się jak zwykły zakup, niczym parę spodni wyjściowych, które prawdopodobnie będą brudne za tydzień, lub bandanę do wycierania kropelek potu z czoła. Jednak tak nie jest. Obuwie gastronomiczne dla szefa kuchni są jednymi z najważniejszych elementów wyposażenia, które szef kuchni może kupić, i rzadko są traktowane jako zwykła część ubioru. Istnieją różne wytyczne, które należy wziąć pod uwagę podczas testowania i porównywania butów szefa kuchni.
Potrzebujesz przykładu? Jeśli chodzi o obuwie w kuchni, funkcjonalność i wygoda są o wiele ważniejsze niż estetyka. Jeśli but może zapewnić funkcjonalność i pozostać wygodny, pozostając jednocześnie atrakcyjny wizualnie, to jest to fantastyczny dodatek. Jednak praktyczność i funkcjonalność powinny być na pierwszym planie, jeżeli chodzi o buty do gastronomii.
Wyborem powinna kierować nie tylko cena
Najwyższej jakości buty wykorzystywane w gastronomii nie należą do najtańszych. Dlatego też trzeba się z tym liczyć, gdy tylko wybierzemy się na zakupy. Szef kuchni i jego pracownicy powinni przygotować się z góry na wydanie sporej sumy pieniędzy, aby odpowiednio zabezpieczyć swoje stopy i zadbać o standardy przepisów BHP. Należy mieć na uwadze to, że but, który za chwilę zostanie ubrudzony jedzeniem, lub cieczą nie może być niewytrzymały. Dodatkowo zastanówmy się na tym od innej strony. Czy bezpieczeństwo pracowników w miejscu ich pracy, gdzie wykonują setki zadań zagrażających zdrowiu każdego dnia, nie jest ważniejsze od oszczędzania na obuwiu? Warto też pamiętać o tym, że najdroższy but nie zawsze będzie najbardziej wytrzymałym. Najlepiej zasięgnąć nieco informacji na temat upatrzonego obuwia i jego funkcjonalności, zanim dokonamy wyboru.
Web: sklep.technica.pl