Gotowanie na taborecie grzewczym
Od pewnego czasu zaczęły się pojawiać nowe urządzenia, które zastępują stare kuchnie w branży gastronomicznej. Są to taborety gastronomiczne, w których można gotować posiłki w dużych naczyniach. Ich nazwa wywodzi się z podobieństwa w konstrukcji do normalnego taboretu.
Taborety gastronomiczne są wykonane ze stali nierdzewnej. Ich konstrukcja zapewnia możliwość utrzymania czystości, higieny i dużą wytrzymałość. Są to urządzenia, które łatwo dopasować do wielkości i wystroju lokalu gastronomicznego. Są funkcjonalne i można z łatwością zaplanować ilość posiłków do wydania w ciągu dnia. Taboret gastronomiczny dobrze się sprawdzi w stołówkach, hotelach i restauracjach.
Typy taboretów
Taboret elektryczny jest to urządzenie, które ma zainstalowane płyty grzewcze. Może być jedna płyta lub kilka. Mają one wielokrotną regulację mocy, dzięki czemu pieczenie, gotowanie i smażenie przebiega sprawniej.
Taboret gazowy posiada zawór gazu, dzięki czemu można go odciąć i jest to urządzenie bezpieczne. Może posiadać od jednego do kilku palników, które są podzielone na komory. Palniki kilkukomorowe są bardzo funkcjonalne, ponieważ umożliwiają równomierne podgrzanie dna naczynia. Elektryczny i gazowy taboret gastronomiczny umożliwiają przygotowanie dużych ilości potrawy w bardzo dużych garnkach. Można zakupić zestawy w skład których wchodzi taboret i garnek w promocyjnej cenie.
Dzięki taboretom grzewczym zwiększa się wydajność pracy w punktach zbiorowego żywienia. Należy się tylko zastanowić, jaki model wybrać.