Deski do pizzy – jak wybrać odpowiednią?
Deska to pizzy to jedno z najbardziej przydatnych kuchennych akcesoriów – dobrze wyprofilowana deska pomoże nie tylko w szybkim pokrojeniu pizzy, ale przyda się także do jej wygodnego zaserwowania.
Deski do pizzy – zastosowanie w gastronomii
Deski do pizzy to rozwiązanie to rozwiązanie, które przyda się między innymi wszystkim osobom prowadzącym pizzerię – drewniana, solidna deska okaże się o wiele bardziej praktycznym rozwiązaniem niż tradycyjny, szklany talerz. Drewniana deska na pizzę oznacza także dużą wygodę – specjalne wyżłobienia umożliwiają pokrojenie pizzy na równe kawałki, znacznie ułatwiając efektowne i sprawne zaserwowanie dania.
Dodatkowo drewniana deska to także ciekawe rozwiązanie stylistyczne, które nada restauracji niepowtarzalnego stylu i uroku. Co więcej prosty design deski sprawdzi się zarówno w tradycyjnych, rustykalnych lokalach, jak i modernistycznych i awangardowych pizzeriach.
Wysokiej jakości deski do pizzy okażą się także niezwykle opłacalną inwestycją – odpowiednie zabiegi konserwacyjne pomogą w utrzymaniu nienagannego stanu drewna przez bardzo długi czas.
Drewniana deska do pizzy – jak wybrać najlepszą?
Wybierając sprawdzoną deskę do pizzy trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość jej wykonania – deska powinna być wytrzymała, a jej powierzchnia musi być starannie wypolerowana i pozbawiona widocznych nierówności.
Kolejna istotna kwestia to rozmiar deski, który powinien zostać dopasowany do potrzeb kupującego. Restauracje serwujące pizzę w różnych rozmiarach powinny zdecydować się na zakup kilku wariantów desek, dopasowanych do średnicy poszczególnych pizz. Z kolei osobom poszukującym deski do użytku domowego powinien wystarczyć jeden, średniej wielkości model.
Przy zakupie warto pamiętać także o tym, żeby drewniana deska na pizzę była wyposażona w wygodną rączkę, która umożliwi jej swobodne podnoszenie i przechowywanie.