Czym dokładnie są elektryczne patelnie gastronomiczne?

Właściciele lokali gastronomicznych często zastanawiają się nad tym, jakie przemysłowe patelnie najlepiej wybrać. Możliwe jest odnalezienie wielu ciekawych akcesoriów, które umieszczane są na kuchenkach. Warto jednak rozważyć zakup patelni elektrycznej. Dzięki swoim właściwościom może wpłynąć korzystnie na funkcjonalność kuchni i szybkość przygotowywania posiłków. Czym dokładnie są patelnie elektryczne przemysłowe?

Wydajne akcesoria do każdej restauracji

Przedmioty z tej kategorii nie przypominają wyglądem standardowych patelni. Duże, stalowe urządzenie składa się z tzw. wanny smażalniczej, elementów grzewczych i pokrywy. Zazwyczaj o prostokątnym kształcie, może występować w wielu wymiarach, które powinny być dopasowane do zapotrzebowania. Do zalet wykorzystania takich patelni należą ich wydajność i łatwa obsługa. Mogą znacznie usprawnić pracę w kuchni i wpłynąć korzystnie na jakość przyrządzanych potraw. Jak działają patelnie elektryczne gastronomiczne?

patelnia elektryczna

Co warto wiedzieć?

Takie urządzenia umożliwiają precyzyjne ustawienie temperatury potrzebnej do przygotowania posiłku. Dzięki dużej powierzchni możliwe jest przyrządzanie dużej ilości pożywienia na raz. Możliwy jest zakup akcesoriów o głębokości ponad 10 cm. Patelnie umożliwiają duszenie, gotowanie, podpiekanie i smażenie pożywienia, również na głębokim tłuszczu. Większość egzemplarzy wyposażona jest w diody informujące o zmianach temperatury. Posiadają również ułatwiające obsługę rozwiązania, takie jak lej odprowadzający nadwyżkę tłuszczu i system przechylający, dzięki któremu czyszczenie nie stanowi problemu. Zakres możliwej do ustawienia temperatury to zwykle od 50 do nawet 275 stopni Celsjusza.

Tego typu urządzenia doskonale sprawdzają się zarówno w dużych, jak i mniejszych lokalach oferujących różnego rodzaju potrawy. Zwiększenie wydajności wpłynie korzystnie na funkcjonowanie restauracji.

Comments are closed.