Czy warto postawić na tradycyjny piec do pizzy?

Tradycyjne piece opalane drewnem są idealnym wyborem dla największych miłośników włoskiej pizzy. Na półkach sklepowych dostępne są gotowe piece, ale nic nie stoi również na przeszkodzie, aby zbudować własny piec.

Materiał ma znaczenie

Piec do pizzy spełniać będzie swoje podstawowe zadania tylko wtedy, gdy wykonany będzie z odpowiednich materiałów. Godne polecenia są oczywiście te materiały, które mogą pochwalić się bardzo dobrym współczynnikiem akumulacji ciepła. W ostatnim czasie jest duża moda na piece wykonane z cegły szamotowej, specjalnej gliny i zaprawy, która charakteryzuje się odpornością na wysokie temperatury. Godna uwagi jest między innymi rewelacyjna zaprawa zduńska, która nie kruszy się przy wysokiej temperaturze. Wielu renomowanych producentów oferuje gotowe wkłady, które parametrami użytkowymi nie odbiegają od fabrycznych wkładów. 

Jaki kształt pieca?

Tradycyjny piec do pizzy powinien posiadać kształt kopuły, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej będzie we wnętrzu nagromadzić wysoką temperaturę i równomiernie wypiekać ciasto. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim to, aby ciepło było skumulowane bezpośrednio na podłodze. Jeżeli chodzi o sam komin, to najlepiej, aby był on usytuowany w przedniej części głównego paleniska. Tylko w ten sposób będzie można liczyć na odpowiednią cyrkulację powietrza. 

Czym charakteryzuje się murowany piec do pizzy?

Murowane piece muszą być odpowiednio wykończone, dzięki czemu można liczyć na równomierny wypiek. Skupić należy się nie tylko na kominie, ale również na otworze i drzwiczkach. Specjaliści zalecają, aby główny otwór miał wysokość równą 65% wysokości kopuły pieca. Murowane piece do pizzy są zdecydowanie najlepszą alternatywą dla konkurencyjnych pieców glinianych. Modele opalane drewnem umożliwią upieczenie tradycyjnej włoskiej pizzy. Ognioodporne materiały doskonale akumulują ciepło. Pamiętać należy jedynie o tym, aby zadbać o idealne zaizolowanie pieca. W urządzeniach tego typu będzie można piec nie tylko pizze, ale również mięso, ryby i warzywa. W ostatnim czasie piece murowane bardzo często wykorzystywane są także do wypiekania chleba. 

Jaki kamień do pieczenia pizzy?

Na samym końcu warto wspomnieć o tym, aby postawić na wysokiej jakości kamień do pieczenia pizzy. W dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszą się oczywiście kamienie szamotowe, które w całości wykonane są z naturalnej gliny szamotowej, która wypalana jest w temperaturze przekraczającej 1200 stopni Celsjusza. Oryginalny kamień szamotowy nie tylko doskonale trzyma ciepło, ale co najważniejsze równomiernie ogrzewa pizze. Olbrzymim atutem jest również to, że kamień szamotowy usuwa wilgoć, dzięki czemu ciasto pizzy jest bardzo cienkie i chrupkie.

Comments are closed.