Bemary grzewcze w kuchni – zapewnij daniom właściwą temperaturę

Odpowiednia temperatura dań jest bardzo istotna. Tylko dzięki temu potrawy zachowują swój smak i konsystencję. Dosyć czasochłonne i trudne byłoby ciągłe podgrzewanie posiłków np. w restauracji podczas imprezy, czy podczas wydawania posiłków w szpitalu. Z pomocą przychodzą bemary gastronomiczne, które w zależności od wariantu idealnie spełniają swoją funkcję. Jakie są rodzaje bemarów grzewczych oraz w jaki sposób działają?

Doskonały sprzęt niezbędny w kuchni – poznaj działanie bemarów kulinarnych

Bemar jest bardzo praktycznym i ułatwiającym pracę sprzętem. Jest to rodzaj podgrzewacza jedzenia, który dodatkowo utrzymuje określoną temperaturę za pomocą termostatu. Bemary możemy zauważyć w takich miejscach jak szpitale, przedszkola, pikniki, imprezy w plenerze, restauracje czy bary samoobsługowe z jedzeniem. Jest to bardzo wygodna i przydatna opcja, ponieważ jedzenie musi mieć stałą temperaturę. W bemarach możemy podgrzewać równie napoje czy sosy. Urządzenie to jest czymś na kształt wanny z podwójnymi ściankami, pomiędzy którymi znajduje się woda lub powietrze. Istnieją różne rodzaje bemarów. Elektryczne, posiadające grzałkę, gazowe z palnikami, samojezdne, nastawne czy wolnostojące. W zależności od indywidualnych wymagań należy dobrać odpowiedni bemar, aby jak najlepiej spełniał swoją funkcję i mógł swobodnie działać. W plenerze najlepsze będą bemary gazowe, z możliwością podłączenia butli. Jeżeli bemar ma służyć w restauracji czy barze samoobsługowym, warto wybrać wolnostojący, z dużą ilością komór i dodatkowymi szafkami. W domowej kuchni również możemy zastosować bemar np. jedno lub dwukomorowy. Świetnie posłuży on podczas przyjęć czy imprez organizowanych w domu.

Wysoka jakość sprzętu i niezawodność działania

Bemar gastronomiczny ma stały kontakt z jedzeniem. Dlatego też, aby uniknąć korozji, wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Dzięki temu może on działać przez długie lata, nie ulegając zniszczeniom. Wszelkiego rodzaju potrawy zachowają swój smak, zapach i konsystencję, oraz będą gotowe do wydania na stół przez długie godziny. Bemary gastronomiczne mogą podgrzewać wszelkiego rodzaju posiłki i napoje. Mogą to być rozgrzewające zupy, smakowite kiełbaski czy pyszna kawa lub herbata. Posiłki lub napoje umieszczane są w metalowych pojemnikach z odpowiednimi pokrywami w zestawie. Mogą one być naprawdę pojemne, aby zaspokoić potrzeby każdego klienta. Należy wybrać odpowiedni wariant, doskonale dopasowany do miejsca docelowego użytkowania bemaru. Samojezdne na przykład będą idealne w miejscach takich, gdzie jedzenie należy wydać w różnych punktach, np. jak wyżej wspomniano porozwozić po salach szpitalnych, po pokojach hotelowych czy w przedszkolach. W miejscach, gdzie bemar zagości na dłużej, warto wybrać model wolnostojący – ma on solidną konstrukcję, która idealnie wkomponuje się w resztę kuchni.

Bemary gastronomiczne są niezwykłym ułatwieniem podczas wydawania posiłków. Dzięki możliwości podgrzewania potraw i napojów oraz utrzymania pożądanej temperatury, serwowane dania zachowają swój wspaniały smak i konsystencję, zachwycając naszych gości.

Comments are closed.