Szerokie zastosowanie kotłów warzelnych

Wśród profesjonalnych urządzeń stosowanych w przemyśle mięsnym i gastronomicznym znajdują się kotły warzelne. To właśnie za ich pomocą możliwe jest szybkie i sprawne wyprodukowanie przeróżnych wyrobów mięsnych i wędliniarskich. W znaczny sposób ułatwiły one pracę osobom zajmującym się na co dzień tego typu czynnościami.

Do jakich celów służy kocioł warzelny?

Kotły warzelne stosowane są przede wszystkim w przemyśle:

• gastronomicznym,
• garmażeryjnym.

W sprzedaży dostępne są różne rodzaje kotłów warzelnych. Każdy oferuje wiele możliwości. Różnią się one typem zasilania. Wyróżnić można modele:

• elektryczne,
• parowe,
• gazowe.

W zależności od wybranego rodzaju urządzenia, może mieć ono inne zastosowanie. Jedne służą do przygotowywania i podgrzewania potraw, a inne wykorzystywane są do termicznej obróbki mięsa. Na stołówkach czy w zakładach karnych można spotkać się z kotłami, w których przygotowuje się i podgrzewa potrawy. Podobnie jest z wielorakimi imprezami masowymi, gdzie takie rozwiązanie okazuje się być niezwykle praktyczne i wygodne. Można ugotować dużą ilość konkretnego jedzenia, po czym utrzymywać je w optymalnej temperaturze przez długi czas. W każdej chwili możliwe jest zmienienie temperatury i kontrolowanie jej. W przemyśle garmażeryjnym sięga się po modele kotłów umożliwiających parzenie, gotowanie mięsa i wędlin. Za ich pomocą możliwe staje się też wytopienie tłuszczu. Tego typu urządzenia znalazły szerokie zastosowanie w zakładach przetwórstwa spożywczego.

Comments are closed.