Co dokładnie warto wiedzieć o żywności liofilizowanej?

Koniecznie należy zdawać sobie sprawę, że liofilizacja jest w najprostszym możliwym ujęciu procesem, którego zadaniem jest pozbycie się wody z określonych produktów. Godny uwagi jest fakt, że w ten sposób można pozbyć się różnego rodzaju drobnoustrojów. Zwiększony zostanie tym samym termin przydatności do spożycia. Należy pamiętać, że omawiana liofilizacja w żaden sposób nie będzie powodowała zmiany wartości odżywczej czy kaloryczności w żywności.

Co dokładnie poddaje się procesowi liofilizacji?

Warto wiedzieć, że liofilizacja jest to proces, który jest wykorzystywany do utrwalania różnego rodzaju produktów żywnościowych. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że obecnie zdecydowanie największą popularnością cieszy się liofilizacja owoców. Doskonałym przykładem mogą być truskawki, żurawina, porzeczki, maliny, jagody, jabłka, ananasy, mango czy śliwki. Z kolei liofilizacja warzyw jest stosowana w przypadku utrwalania pietruszki, selera, marchewki, groszku, fasoli czy papryki. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że omawiany proces można z powodzeniem wykorzystać w przypadku mięsa, kawy, grzybów czy wędlin.

Jakie zalety ma żywność liofilizowana?

Należy mieć świadomość, że żywność liofilizowana ma zdecydowanie większą liczbę zalet niż mogłoby się wydawać. Jak zostało już wspomniane wcześniej omawiany rodzaj żywności zachowuje swoje wszystkim właściwości organoleptyczne, do których należy zaliczyć aromat, smak czy zapach. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że produkty będą charakteryzowały się także niezmienną wartością odżywczą czy kalorycznością w porównaniu do produktu wyjściowego.

Ponadto liofilizacja pozwala ograniczyć rozwój drobnoustrojów. W ten prosty sposób zostaje wydłużony okres przydatności jedzenia do spożycia. Do atutów należy także zaliczyć niestosowanie chemicznych środków konserwujących.

Więcej liofilizowanej żywności dostępnej jest na www.PolarSport.pl

Comments are closed.